Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:39, 30 Lip 2019 Temat postu: |
|
|
Ja znacznie większy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:42, 30 Lip 2019 Temat postu: |
|
|
Ciasta maja takie właściwości. Wyzwalają emocje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:45, 30 Lip 2019 Temat postu: |
|
|
To prawda Wkładamy przecież tyle pracy, wysiłku w to, żeby zdrowo sobie rosło, a ono ma to gdzieś. A poważnie, to najbardziej szkoda było mi borówek i kruszonki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:47, 30 Lip 2019 Temat postu: |
|
|
Biedne borówki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:52, 30 Lip 2019 Temat postu: |
|
|
No... biedne masełko z kruszonki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:03, 30 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Senszen, zgodnie z umową podaję przepis na miodownik i życzę: Smacznego
MIODOWNIK
Składniki:
• 60 dag mąki
• 20 dag miodu
• lekko czubata szklanka cukru
• 15 dag masła
• 4-5 jaj
• czubata łyżeczka sody
• po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów i skórki pomarańczowej ( ja jej nie dodaję)
pół szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
W rondelku, podgrzewać mieszając, łyżkę cukru, aż się zrumieni.
Następnie wlać pół szklanki gorącej wody i mieszać tak aby cukier uległ karmelizacji.
Gdy skarmelizowany cukier rozpuści się, dodać miód, resztę cukru, masło i mieszając, podgrzewać aż powstanie płynna masa.
Wystudzić ją i wlać do miski z przesianą mąką.
Dodać żółtka i wyrabiać łyżką lub mikserem, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlać sodę rozprowadzoną odrobiną wody i wymieszać.
Dodać białka i bakalie oprószone mąką. Ponownie wymieszać.
Przełożyć ciasto do dwóch wąskich i posypanych bułką tartą blaszek (lub jednej większej).
Piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować orzechami.
Wartość kaloryczna: 100 g – 365 kcal – to dla tych którzy wszystkie słodkości przeliczają na sadełko.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Pią 22:48, 30 Paź 2020, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:05, 30 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Szybkie i proste jeszcze nie piekłam, a już mi się podoba
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 22:47, 30 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
A ja upiekłam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 23:09, 30 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Wygląda bardzo apetycznie. A jaka piękna foremka niezwykle smakowita
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:04, 31 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Foremka, jako dopiero, co nabyta, zdała egzamin na szóstkę. Miodownik posypałam cukrem pudrem. Kiedyś zrobiłam polewę czekoladową. Też był dobry.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:34, 31 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Bardzo apetycznie wygląda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:34, 31 Paź 2020 Temat postu: |
|
|
Po wyjęciu z foremek ciasta wyglądały zdecydowanie lepiej. Niestety jedno z nich zostało już pochłonięte.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:10, 01 Maj 2021 Temat postu: |
|
|
Na pewno wasze rodziny mają swoje ulubione wypieki, o które proszą i na które wyczekują z głodem w oczach Zasadniczo - lubię eksperymentować i testować nowe przepisy. Gorzej tylko, że nie zawsze mam je na kim sprawdzać, bo u mnie nie zawsze znajdzie się amator na słodycze. Są jednak jedne ciasteczka, które porywane są, jak tylko wyjmie się je z piekarnika
[link widoczny dla zalogowanych]
Co do przepisu i samych ciasteczek.
1. bardzo istotne jest, by trzymać się kolejności wykonywanych czynności i rzeczywiście zacząć od roztrzepania jajka z cukrem. (akurat ja zawsze zmniejszam nieco ilość cukru)
2. ciasteczka te mają często tendencje do bycia twardymi i nie zawsze udaje się uzyskać idealną kruchość. Chyba najlepsze są, gdy ciasto na etapie zagniatania pozostaje jeszcze nieco lepkie
3. bardzo uzależniają. Niby można je przechowywać w szczelnej puszce, ale to przechowywanie zwykle nie trwa jakoś długo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:16, 01 Maj 2021 Temat postu: |
|
|
Przy okazji pochwalę się swoim odkryciem kulinarnym; z rok temu trafiłam w cukierni na bezy malinowe. Takie prawdziwie malinowe, czuło się, że były tam owoce a nie tylko stały obok. Kilka razy eksperymentowałam, by uzyskać podobny efekt. Korzystałam ze świeżych, przetartych owoców i co prawda bezy były dobre, ale zawsze miałam wrażenie, że łapią za dużo wilgoci.
No i ostatnio znalazłam coś genialnego - liofilizowane maliny starte na puder. Cudo, idealne do wypieków
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:29, 01 Maj 2021 Temat postu: |
|
|
Bezy uwielbiam, ale malinowych to jeszcze nie jadłam. Jeden jedyny raz próbowałam je zrobić, niestety z marnym efektem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|