Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:49, 08 Gru 2020 Temat postu: Pytania kulinarne |
|
|
Koleżanki, czy macie dobry przepis na lukier?
Wczoraj upiekłam górę pierniczków. Zrobiłam lukier wg podanego przepisu i klops. I, co ja mam teraz zrobić? Przecież pierniczki nie mogą być takie gołe, zwłaszcza, że wśród nich jest ciastek i mikołaj. Wyobrażacie sobie gołego mikołaja?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Wto 21:53, 08 Gru 2020, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:23, 08 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Można dać gotowy, z torebki, a można własnoręcznie zrobić. Najlepiej z cukru pudru i soku z cytryny. Ma jedną wadę --- ucieranie jest bardzo pracochłonne i ręce chcą odpaść
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 11:52, 09 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
W tym przepisie zamiast cytryny była przegotowana woda Kusi mnie, żeby jeszcze raz zrobić lukier, tym razem z cytryną, ale poprzestanę na gotowym (już kupiłam). Przyznam się, że mam wybitny talent do psucia polew, lukrów i innych ciastowych ozdobników.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:13, 09 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze robiłam z cytryną. Dobrze smakuje
Już grudzień ... trzeba szykować prezenty lub bo niedługo święta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 17:53, 09 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
O, tak. najwyższy czas szykować prezenty, bo Święta tuż, tuż.
Przede mną jeszcze kolejna partia pierniczków i ciasteczek maślanych.
Reniferki urocze, zwłaszcza Rudolf
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga
Dołączył: 08 Maj 2017
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 14:56, 30 Gru 2020 Temat postu: |
|
|
Ja robię lukier w bardzo prosty sposób. Do pudru dolewam trochę wody i soku z cytryny, (w zależności od potrzeby posiadania bardziej białego/gęstego czy przeźroczystego/rzadszego lukru) zamieszam widelcem i już. Proces trwa pół minuty. Polecam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:34, 27 Lip 2023 Temat postu: |
|
|
Właśnie nabyłam szynkowar i zamierzam robić własne wędliny. To prosty sposób na pyszne mięsko. Na pierwszy ogień pójdzie schab. Jak będzie gotowy to się pochwalę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 17:38, 30 Lip 2023 Temat postu: |
|
|
Jak wspomniałam na pierwszy ogień poszedł schab. Pekluje się i do parzenia będzie dobry za 10 dni. Tymczasem zrobiłam mielonkę. Pycha.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6491
Przeczytał: 6 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:34, 03 Sie 2023 Temat postu: |
|
|
Podziwiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:12, 05 Sie 2023 Temat postu: |
|
|
Zapewniam, że to nic takiego. Łatwizna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|