Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:58, 24 Lut 2018 Temat postu: Zapytania różnych smaków |
|
|
Tak się zastanawiam; czy któraś z was zna dobry przepis na ptysie? Mnie to ciasto zawsze wychodzi albo za twarde albo za rzadkie, nie daje się formować... i w związku z tym nigdy nie są takie, jakie powinny być.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 9:45, 25 Lut 2018 Temat postu: |
|
|
Senszen, nie mogę ci pomóc, bo nigdy nie robiłam ptysiaków. Bardzo je lubię, ale przerasta to moje zdolności cukiernicze. Zresztą po ostatnim zakalcu dałam sobie spokój z ciastami. Piekę jedynie "drożdżowe dla opornych", które zawsze wychodzi.
Mam koleżankę, która jest mistrzynią wypieków. Zapytam, jak ona robi ptysie tymczasem zajrzyj na:
[link widoczny dla zalogowanych] To z blogu moje wypieki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:05, 25 Lut 2018 Temat postu: |
|
|
Ja tam często zaglądam, korzystam z przepisów. .. a akurat ptysie mi nie wychodzą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:17, 25 Lut 2018 Temat postu: |
|
|
Prawdopodobnie za prędko wyjmujesz z piekarnika. Może się mylę, ale później sprawdzę ... ciasto ptysiowe chyba tak jak to na karpatkę musi stygnąć przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Prawie przymkniętych. Klasycy zalecają, żeby zostawiać na 2 godziny zamknięte ... Powoli stygnie ... wtedy nie opada. Jeśli się wyjmuje, to coś się w nim robi i powstaje zakalec.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Nie 14:18, 25 Lut 2018, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:23, 25 Lut 2018 Temat postu: |
|
|
Mnie nie chodzi o etap samego pieczenia tylko o etap przygotowywania ciasta. Mam problem z uchwyceniem prawidłowej konsystencji - raz mi wychodzi za twarde, innym razem za rzadkie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:28, 25 Lut 2018 Temat postu: |
|
|
To trzeba na youtube podejrzeć. Tam jest kilka przepisów. Teraz zerknęłam na momencik, bo muszę przy obiedzie się krzątać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:54, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie dotyczące młodej kapusty? Szukam, jakiegoś prostego, fajnego przepisu. Ja robię w bardzo tradycyjny sposób, a Wy? Jakie macie przepisy na to warzywo?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:04, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Przyznam, że mnie to chyba najbardziej pasuje w surówce
Niestety, nie jest to pomocne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:50, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
No, to chyba pozostaje mi stary, rodzinny przepis.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Senszen
Moderator artystyczny
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 5985
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:29, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
A jaki jest ten stary, rodzinny przepis?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:47, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Bardzo prosty: młoda kapusta, poszatkowana, ugotowana (tak żeby się nie rozgotowała), zagęszczona zasmażką lekko posolona i doprawiona koperkiem. Tak robiła moja Mama.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Czw 22:33, 30 Maj 2019, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:58, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Moja Mama robiła podobnie, ale dodawała drobno pokrojone jabłko (kwaskowe, jeśli było, jeśli nie, to dowolne) i przy końcu odrobinę soku z cytryny. Koperek ... jeśli był w domu, to tak, jeśli nie, i bez koperku było dobre Zasmażka -zwykła.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 22:33, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
To w takim razie jutro wypróbuję przepis Twojej Mamy
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Czw 22:33, 30 Maj 2019, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:55, 30 Maj 2019 Temat postu: |
|
|
Mnie ta wersja młodej kapusty bardzo smakuje ... a, oczywiście jeszcze pieprz i sól, tak do smaku osoby gotującej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8194
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 17:36, 02 Cze 2019 Temat postu: |
|
|
Kapusta udała się i to bardzo. Talerze zostały szybko wyczyszczone do czysta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/xandgrey/images/spacer.gif) |
|