Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Dobre, bo domowe, czyli przepisy na smakołyki i nie tylko
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:39, 30 Lip 2019    Temat postu:

Ja znacznie większy Wsciekly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:42, 30 Lip 2019    Temat postu:

Ciasta maja takie właściwości. Wyzwalają emocje Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:45, 30 Lip 2019    Temat postu:

To prawda Laughing Wkładamy przecież tyle pracy, wysiłku w to, żeby zdrowo sobie rosło, a ono ma to gdzieś. A poważnie, to najbardziej szkoda było mi borówek i kruszonki Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:47, 30 Lip 2019    Temat postu:

Biedne borówki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:52, 30 Lip 2019    Temat postu:

No... biedne masełko z kruszonki Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:03, 30 Paź 2020    Temat postu:

Senszen, zgodnie z umową podaję przepis na miodownik i życzę: Smacznego Very Happy


MIODOWNIK

Składniki:

• 60 dag mąki
• 20 dag miodu
• lekko czubata szklanka cukru
• 15 dag masła
• 4-5 jaj
• czubata łyżeczka sody
• po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów i skórki pomarańczowej ( ja jej nie dodaję)
pół szklanki gorącej wody


Sposób przygotowania:

W rondelku, podgrzewać mieszając, łyżkę cukru, aż się zrumieni.

Następnie wlać pół szklanki gorącej wody i mieszać tak aby cukier uległ karmelizacji.

Gdy skarmelizowany cukier rozpuści się, dodać miód, resztę cukru, masło i mieszając, podgrzewać aż powstanie płynna masa.

Wystudzić ją i wlać do miski z przesianą mąką.

Dodać żółtka i wyrabiać łyżką lub mikserem, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlać sodę rozprowadzoną odrobiną wody i wymieszać.

Dodać białka i bakalie oprószone mąką. Ponownie wymieszać.

Przełożyć ciasto do dwóch wąskich i posypanych bułką tartą blaszek (lub jednej większej).

Piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować orzechami.

Wartość kaloryczna: 100 g – 365 kcal – to dla tych którzy wszystkie słodkości przeliczają na sadełko. Mruga



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Pią 23:48, 30 Paź 2020, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:05, 30 Paź 2020    Temat postu:

Szybkie i proste Wesoly jeszcze nie piekłam, a już mi się podoba Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:47, 30 Paź 2020    Temat postu:

A ja upiekłam Very Happy



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:09, 31 Paź 2020    Temat postu:

Wygląda bardzo apetycznie. A jaka piękna foremka Wesoly niezwykle smakowita Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:04, 31 Paź 2020    Temat postu:

Foremka, jako dopiero, co nabyta, zdała egzamin na szóstkę. Miodownik posypałam cukrem pudrem. Kiedyś zrobiłam polewę czekoladową. Też był dobry. Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:34, 31 Paź 2020    Temat postu:

Bardzo apetycznie wygląda Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:34, 31 Paź 2020    Temat postu:

Po wyjęciu z foremek ciasta wyglądały zdecydowanie lepiej. Niestety jedno z nich zostało już pochłonięte. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 23:10, 01 Maj 2021    Temat postu:

Na pewno wasze rodziny mają swoje ulubione wypieki, o które proszą i na które wyczekują z głodem w oczach Mruga Zasadniczo - lubię eksperymentować i testować nowe przepisy. Gorzej tylko, że nie zawsze mam je na kim sprawdzać, bo u mnie nie zawsze znajdzie się amator na słodycze. Są jednak jedne ciasteczka, które porywane są, jak tylko wyjmie się je z piekarnika

[link widoczny dla zalogowanych]

Co do przepisu i samych ciasteczek.
1. bardzo istotne jest, by trzymać się kolejności wykonywanych czynności i rzeczywiście zacząć od roztrzepania jajka z cukrem. (akurat ja zawsze zmniejszam nieco ilość cukru)
2. ciasteczka te mają często tendencje do bycia twardymi i nie zawsze udaje się uzyskać idealną kruchość. Chyba najlepsze są, gdy ciasto na etapie zagniatania pozostaje jeszcze nieco lepkie
3. bardzo uzależniają. Niby można je przechowywać w szczelnej puszce, ale to przechowywanie zwykle nie trwa jakoś długo Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 23:16, 01 Maj 2021    Temat postu:

Przy okazji pochwalę się swoim odkryciem kulinarnym; z rok temu trafiłam w cukierni na bezy malinowe. Takie prawdziwie malinowe, czuło się, że były tam owoce a nie tylko stały obok. Kilka razy eksperymentowałam, by uzyskać podobny efekt. Korzystałam ze świeżych, przetartych owoców i co prawda bezy były dobre, ale zawsze miałam wrażenie, że łapią za dużo wilgoci.
No i ostatnio znalazłam coś genialnego - liofilizowane maliny starte na puder. Cudo, idealne do wypieków Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 23:29, 01 Maj 2021    Temat postu:

Bezy uwielbiam, ale malinowych to jeszcze nie jadłam. Jeden jedyny raz próbowałam je zrobić, niestety z marnym efektem. Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin