|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:36, 26 Mar 2020 Temat postu: |
|
|
Koleżanki, znacie jakiś dobry przepis na golonkę? Znalazłam takową w swoim zamrażalniku. Trochę zdziwiona byłam, bo zupełnie o niej zapomniałam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Ewelina
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 22:32, 26 Mar 2020 Temat postu: |
|
|
Przepisów jest mnóstwo. Większość jest w internecie. Golonkę to gotowałam chyba z 15 lat temu Była pyszna! Niestety też pracochłonna i czasochłonna. Ku rozpaczy męża do jej przygotowania wykorzystałam piwo. Butelkowe oczywiście. Reszta, to zależy od inwencji. Chyba najsmaczniejsza dla nas wersja to ta nawiązująca do bawarskiej tradycji kulinarnej. No i przyprawy. Nie egzotyczne, ale te popularne u nas - liście laurowe (u nas bobkowe ), ziele angielskie, kminek, pieprz, jeśli ktoś lubi, to ziarna jałowca (kilka sztuk, bo nerki!), cebula też pasuje, bo bakteriobójcza, czosnek? Sama nie wiem, może ząbki dla smaku i na pohybel wirusom?. Golonkę trzeba rozmrozić, ugotować z częścią przypraw (wywar nada się na zupę (najlepiej grochową albo zalewajkę) Niektórzy ją obgotowują, odlewają wodę i potem gotują ... bardzo długo. Potem albo się ją zjada, albo po krótszym gotowaniu jeszcze się ją piecze, albo zapieka ... Teraz, kiedy spacery są zabronione można się pobawić przygotowaniem golonki w sposób wyrafinowany i pieszczący podniebienie
Z tych przepisów internetowych, to poleciłabym Okrasę,albo te bawarskie wersje. Okrasa doskonale zna się na kuchni. Mnie ta golonka sprzed lat bardzo smakowała.
Warto się pomęczyć. Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Czw 22:34, 26 Mar 2020, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ADA
Administrator
Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 8671
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:46, 26 Mar 2020 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za podpowiedź i informacje. Poszukam przepisu Okrasy i dam znać, co mi z tej golonki wyszło. Piwo używam do pieczenia białej kiełbasy. Pycha.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|