Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Zapytania różnych smaków
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:36, 26 Mar 2020    Temat postu:

Koleżanki, znacie jakiś dobry przepis na golonkę? Znalazłam takową w swoim zamrażalniku. Trochę zdziwiona byłam, bo zupełnie o niej zapomniałam. Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:32, 26 Mar 2020    Temat postu:

Przepisów jest mnóstwo. Większość jest w internecie. Golonkę to gotowałam chyba z 15 lat temu Very Happy Była pyszna! Niestety też pracochłonna i czasochłonna. Ku rozpaczy męża do jej przygotowania wykorzystałam piwo. Butelkowe oczywiście. Reszta, to zależy od inwencji. Chyba najsmaczniejsza dla nas wersja to ta nawiązująca do bawarskiej tradycji kulinarnej. No i przyprawy. Nie egzotyczne, ale te popularne u nas - liście laurowe (u nas bobkowe Very Happy ), ziele angielskie, kminek, pieprz, jeśli ktoś lubi, to ziarna jałowca (kilka sztuk, bo nerki!), cebula też pasuje, bo bakteriobójcza, czosnek? Sama nie wiem, może ząbki dla smaku i na pohybel wirusom?. Golonkę trzeba rozmrozić, ugotować z częścią przypraw (wywar nada się na zupę (najlepiej grochową albo zalewajkę) Niektórzy ją obgotowują, odlewają wodę i potem gotują ... bardzo długo. Potem albo się ją zjada, albo po krótszym gotowaniu jeszcze się ją piecze, albo zapieka ... Teraz, kiedy spacery są zabronione można się pobawić przygotowaniem golonki w sposób wyrafinowany i pieszczący podniebienie Very Happy
Z tych przepisów internetowych, to poleciłabym Okrasę,albo te bawarskie wersje. Okrasa doskonale zna się na kuchni. Mnie ta golonka sprzed lat bardzo smakowała.
Warto się pomęczyć. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Czw 22:34, 26 Mar 2020, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:46, 26 Mar 2020    Temat postu:

Dziękuję za podpowiedź i informacje. Very Happy Poszukam przepisu Okrasy i dam znać, co mi z tej golonki wyszło. Mruga Piwo używam do pieczenia białej kiełbasy. Pycha. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin