Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Zapytania różnych smaków
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:58, 24 Lut 2018    Temat postu: Zapytania różnych smaków

Tak się zastanawiam; czy któraś z was zna dobry przepis na ptysie? Mnie to ciasto zawsze wychodzi albo za twarde albo za rzadkie, nie daje się formować... i w związku z tym nigdy nie są takie, jakie powinny być.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 10:45, 25 Lut 2018    Temat postu:

Senszen, nie mogę ci pomóc, bo nigdy nie robiłam ptysiaków. Smutny Bardzo je lubię, ale przerasta to moje zdolności cukiernicze. Zresztą po ostatnim zakalcu dałam sobie spokój z ciastami. Piekę jedynie "drożdżowe dla opornych", które zawsze wychodzi. Wesoly
Mam koleżankę, która jest mistrzynią wypieków. Zapytam, jak ona robi ptysie tymczasem zajrzyj na:
[link widoczny dla zalogowanych] To z blogu moje wypieki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 11:05, 25 Lut 2018    Temat postu:

Ja tam często zaglądam, korzystam z przepisów. .. a akurat ptysie mi nie wychodzą Smutny

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:17, 25 Lut 2018    Temat postu:

Prawdopodobnie za prędko wyjmujesz z piekarnika. Może się mylę, ale później sprawdzę ... ciasto ptysiowe chyba tak jak to na karpatkę musi stygnąć przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Prawie przymkniętych. Klasycy zalecają, żeby zostawiać na 2 godziny zamknięte ... Powoli stygnie ... wtedy nie opada. Jeśli się wyjmuje, to coś się w nim robi i powstaje zakalec.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Nie 15:18, 25 Lut 2018, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:23, 25 Lut 2018    Temat postu:

Mnie nie chodzi o etap samego pieczenia tylko o etap przygotowywania ciasta. Mam problem z uchwyceniem prawidłowej konsystencji - raz mi wychodzi za twarde, innym razem za rzadkie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:28, 25 Lut 2018    Temat postu:

To trzeba na youtube podejrzeć. Tam jest kilka przepisów. Teraz zerknęłam na momencik, bo muszę przy obiedzie się krzątać Smutny

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:54, 30 Maj 2019    Temat postu:

A ja mam pytanie dotyczące młodej kapusty? Szukam, jakiegoś prostego, fajnego przepisu. Ja robię w bardzo tradycyjny sposób, a Wy? Jakie macie przepisy na to warzywo? Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 12:04, 30 Maj 2019    Temat postu:

Przyznam, że mnie to chyba najbardziej pasuje w surówce Laughing
Niestety, nie jest to pomocne Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:50, 30 Maj 2019    Temat postu:

No, to chyba pozostaje mi stary, rodzinny przepis. Smutny

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Senszen
Moderator artystyczny



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 4082
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 14:29, 30 Maj 2019    Temat postu:

A jaki jest ten stary, rodzinny przepis?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:47, 30 Maj 2019    Temat postu:

Bardzo prosty: młoda kapusta, poszatkowana, ugotowana (tak żeby się nie rozgotowała), zagęszczona zasmażką lekko posolona i doprawiona koperkiem. Tak robiła moja Mama. Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Czw 23:33, 30 Maj 2019, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:58, 30 Maj 2019    Temat postu:

Moja Mama robiła podobnie, ale dodawała drobno pokrojone jabłko (kwaskowe, jeśli było, jeśli nie, to dowolne) i przy końcu odrobinę soku z cytryny. Koperek ... jeśli był w domu, to tak, jeśli nie, i bez koperku było dobre Very Happy Zasmażka -zwykła.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:33, 30 Maj 2019    Temat postu:

To w takim razie jutro wypróbuję przepis Twojej Mamy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ADA dnia Czw 23:33, 30 Maj 2019, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewelina
Moderator



Dołączył: 25 Kwi 2017
Posty: 2682
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 0:55, 31 Maj 2019    Temat postu:

Mnie ta wersja młodej kapusty bardzo smakuje ... a, oczywiście jeszcze pieprz i sól, tak do smaku osoby gotującej Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA
Administrator



Dołączył: 22 Kwi 2017
Posty: 6360
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:36, 02 Cze 2019    Temat postu:

Kapusta udała się i to bardzo. Talerze zostały szybko wyczyszczone do czysta. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.plonocamapa.fora.pl Strona Główna -> Królestwo Hop Singa / Spiżarnia Hop Singa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin